Mistä voit pyytää apua lainaa hankkiessa?

Approved
Approved

Lainaa voi hakea monesta eri paikasta. Se, mistä lainaa haet, vaikuttaa siihen, mistä voit pyytää apua lainaa hankkiessa. Tässä artikkelissa vastataan yleisimpiin lainan hakemista koskeviin kysymyksiin, joten apu saattaa löytyä jo tämän lukemalla.

Pankkilainan hakeminen

Pankkilainaa koskevissa kysymyksissä apu löytyy tietenkin pankista. Pankkilainan hakeminen alkaa siitä, että otat yhteyttä omaan pankkiisi, ja tiedustelet erilaisista lainoista. Pankit tarjoavat kahdenlaisia lainoja, vakuudellisia ja vakuudettomia. Vakuudellinen laina on edullisempi, sillä pankin riski lainanantajana on silloin pienempi. Vakuudeksi käy omistusasunto, sijoitussalkku tai esimerkiksi toisen henkilön antama takaus.

Vakuudeton laina on kalliimpi. Se voi olla kertalaina tai joustoluotto, mikä toimii samaan tapaan kuin luottokortti (lainalimiitti vain on isompi).

Pankkilainan huonoja puolia ovat pitkät käsittelyajat. Pankista ei saa lainaa sormia napsauttamalla, vaan odotusaika saattaa olla pari, kolme viikkoa. Lisäksi pankit ovat tulleet varovaisiksi, ja ovat hyvin tarkkoja lainaa antaessaan. Voi olla, ettet saakaan lainaa, vaikka sinulla olisi vakituinen työpaikka ja puhtaat luottotiedot.

Vakuudettoman kulutusluoton hakeminen

Jos lainan saamisella on kiire tai pankki kieltäytyi antamasta lainaa, voit tutustua netin kautta haettaviin kulutusluottoihin. Kymmenet rahoituslaitokset tarjoavat lainojaan netissä. Lainapäätös tulee nopeimmillaan parissa minuutissa, ja rahat ovat hakijan tilillä noin vartissa. Tällaisten lainojen hakeminen on helppoa ja vaivatonta, mutta korkojen kanssa kannattaa olla tarkkana. Varsinkin pikalainoissa saattaa olla korkea korko huolimatta hiljattain voimaan tulleesta korkokatosta.

Netissä mainostavat rahoituslaitokset tarjoavat sekä kertalainoja että joustoluottoja. Kertalaina voi olla jopa 70 000 euroa, mutta näin suureen lainaan vaaditaan jo melkoiset kuukausitulot. Useimmin netistä haetaan noin sadan euron lainoja, joilla saadaan maksettua viimeinen tankilla käynti tai muu arjen kuluerä ennen palkkapäivää. Pienet lainat ovat lähes aina joustoluottoja, jolloin asiakkaalle myönnetään esimerkiksi 2000 euron lainalimiitti. Asiakas voi ottaa siitä käyttöönsä 20, 200 tai vaikka koko 2000 euroa. Korot ja kulut maksetaan vain käytössä olevasta luotosta.

Lainojen vertaileminen

Vertaile lainoja lainavertailulla, niin et maksa lainastasi liikaa. Netissä on useita lainojen vertailu- ja kilpailutussivustoja, mitkä ovat tehneet lainojen vertailusta helppoa. Avaa vertailusivusto, täytä yksi lainahakemus ja jää odottamaan yhteydenottoja! Tulet saamaan kymmenkunta lainatarjousta sähköpostiisi, ja niistä käyvät ilmi kunkin lainan ehdot ja kulut. Tutustu todelliseen vuosikorkoon pelkän lainakoron eli nimelliskoron sijaan. Vasta todellinen vuosikorko kertoo, paljonko laina todellisuudessa sinulle kustantaa.

Vertailu

Myös pankkilainat voi ja pitää kilpailuttaa. Kysy lainatarjous useammalta pankilta. Kun vuosi, pari on kulunut, voit kilpailuttaa pankit uudestaan – joku toinen saattaa nyt tarjota edullisempaa korkoa. Varsinkin asuntolaina kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, sillä asuntolainat ovat usein kymmenien tuhansien eurojen suuruisia. Asuntolainaa saattaa olla jopa yli 100 000 euroa, joten pienikin koronmuutos tuo isot säästöt.